Dlaczego warto karmić piersią jak najdłużej?

To, że warto karmić dziecko piersią to oczywiste- ale czy wiecie dlaczego warto jest długo karmić piersią?

Przełomowymi momentami w karmieniu piersią są szósty i dwunasty miesiąc. Bardzo często właśnie w tym czasie mamy przestają karmić piersią. Wiele z nich uważa, że po tym czasie ich pokarm nie ma już żadnej wartości dla dziecka – nic bardziej mylnego. Oto tylko niektóre powody, dla których warto kontynuować karmienie piersią po 6 miesiącu i jeszcze długo, długo potem:

po 6 miesiącu:

• 100 ml mleka matki dostarcza 70 kcal
• rośnie stężenie przeciwciał a ich ilość zwiększa się do wartości jakie były obecne w mleku w okresie noworodkowym

po 12 miesiącu:
• mleko mamy może zaspokajać ok. 30% zapotrzebowania energetycznego
• dzieci karmione piersią w wieku powyżej 13 miesięcy otrzymują ok. 20% więcej energii niż dzieci karmione mlekiem modyfikowanym
• w drugim roku życia dziecka, mleko mamy pokrywa 100% zapotrzebowania na witaminę A, a 38 % na białko.
• dziecko karmione piersią w drugim roku życia otrzymuje 50% dziennego zapotrzebowania na żelazo (żelazo w mleku matki ma niskie stężenie, ale jego wchłanianie wynosi aż 70% więc zaspokaja zapotrzebowanie na żelazo w większym stopniu niż mleko modyfikowane) 44% na wapń i 26% na kwas foliowy

Długookresowe karmienie piersią ma także korzyści dla matki:

• ryzyko zachorowania na raka piersi zmniejsza się aż o 43% u matek karmiących piersią przez dwa lata
• mamy karmiące piersią rzadziej zapadają na osteoporozę
• prolaktyna wydzielana cały czas w trakcie laktacji wpływa pozytywnie na samopoczucie matki ze względu na swoje działanie rozluźniające.

Skomentuj