Dieta mamy karmiącej: kilka praktycznych rad i wskazówek

Wiele mam rozpoczynających przygodę z laktacją ma obawy co do swojej diety, tego co może spożywać a czego nie powinna. Przyczyn tych obaw można upatrywać w tym, że sposób w jaki odżywia się mama ma ogromny wpływ na stan zdrowia i samopoczucie jej dziecka

 

Co jeść a czego unikać?

Dieta mamy powinna być bogata w mikroelementy i witaminy, zróżnicowana oraz prawidłowo zbilansowana. Mamy często, w obawie przed reakcją alergiczną u dziecka, od razu decydują się na wprowadzenie diety eliminacyjnej. Nie jest to jednak prawidłowy sposób odżywania się kobiety karmiącej. W czasie laktacji, organizm mamy zwiększa zapotrzebowanie energetyczne o ok. 500-750 kalorii na dobę. Bezpodstawne pozbawianie się większości składników odżywczych może doprowadzić do niekontrolowanego spalania tłuszczów a tym samym do uwolnienia potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia dziecka toksyn.

Należy jeść zdrowe, urozmaicone posiłki i obserwować reakcje dziecka

 

Produkty, które mogą wywołać reakcję alergiczną u niemowląt

  • żywność wysoce przetworzona, zawierająca konserwanty, barwniki, zagęszczacze i inne sztuczne dodatki
  • białko wołowe (produkty mleczne, mięso)
  • miód
  • czekolada
  • gluten
  • orzechy
  • ryby
  • pomidory
  • białko jajka
  • seler
  • truskawki
  • niektóre przyprawy (curry, kurkuma, papryka, oregano)

Produkty, które mogą spowodować bóle brzuszka i gazy u niemowląt

  • potrawy smażone
  • tłuste sery i śmietany
  • torty z kremem
  • bób
  • rzodkiewka
  • cebula
  •  kapusta
  • papryka
  • czosnek
  • ostre przyprawy
  • pomidory
  • groch i fasola

 

co warto jeść?

  • soki warzywne (są źródłem witamin i błonnika, szybko się wchłaniają i łatwo przyswajają)
  • warzywa kiszone
  • kompoty owocowe
  • owoce suszone (np. śliwki – poprawiają motorykę jelit u mamy i u dziecka, zapobiegają zaparciom)
  • jogurty, kefiry, maślanki
  • pieczywo pełnoziarniste
  • kiełki (najzdrowsze są kiełki lucerny)
  • żółte sery (nie tłuste)
  • tłoczone na zimno oleje (np. lniany, rzepakowy, dobrej jakości oliwa z oliwek)

Warto także próbować wprowadzać do diety ryby morskie (nie zaleca się pangi i łososia ze względu na dużą ilość toksyn zawartych w ich mięsie)

Poniżej przedstawiamy kompendium dziennego zapotrzebowania organizmu mamy karmiącej na składniki odżywcze  ( do pobrania –>tabela)

 

W okresie laktacji zwiększa się zapotrzebowanie na płyny. Kobieta karmiąca powinna pić min. 2 litry płynów dziennie. Równie ważne jest spożywanie porcji świeżych owoców .

 

Kilka praktycznych rad i wskazówek kulinarnych

Kostki rosołowe

Bulion warzywny to najlepsza baza do wszelkich zup i sosów. Najczęściej korzysta się z gotowych kostek rosołowych – a w tych pełno jest soli i konserwantów. Warto zatem przygotować swój własny bulion. Wystarczy 1,5 kg mięsa (np. drobiowe i wołowe), włoszczyzna, sól, pieprz, ziele angielskie, owoc jałowca, liść laurowy, majeranek. Umyte i obrane składniki wraz z przyprawami zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 3-4 godziny. Po ugotowaniu odcedzamy i gotowe! Bulion schładzamy, przelewamy do pojemników lub torebek na kostki lodu i zamrażamy. Używamy tak jak sklepowej kostki rosołowej. Warzywa z wywaru można wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej a mięso jako farsz do krokietów.

Kotlety schabowe- niesamżone

Plasterek schabu bez kości, rozklepujemy i przyprawiamy według uznania, obtaczamy w jajku lub w jogurcie naturalnym, a następnie w bułce tartej lub w płatkach owsianych. Wkładamy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180 st. C przez około 45 minut (w zależności od grubości kotleta) Tak samo można upiec kotlety z mięsa mielonego.

Przekąska

Mały jogurt naturalny przelewamy do miseczki, dodajemy garść płatków owsianych, troszkę rodzynek lub innych bakalii. Doprawiamy cynamonem. Dla osłody można dodać trochę syropu z agawy. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem owoców sezonowych.

 

Skomentuj